Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

WPEK
E-mail Facebook

Monika Obara
aktorka
Monika Obara (ur. 21 lutego 1980 w Lublinie) - polska aktorka. W 2004 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi. W latach 2004-2005 występowała w Teatrze Polskim w Bydgoszczy. Od 2006 r. jest aktorką Teatru Studio w Warszawie.

Filmografia

od 2011: Na Wspólnej jako Ada, siostra Weroniki
2004-2007: M jak miłość jako Ela Müller, żona Stefana
2002: Samo życie, jako kelnerka
2003-2005: Sprawa na dziś, jako specjalista w spółdzielni
2005: Parę osób, mały czas, jako Anka
2005: Oda do radości

Gościnnie

1997: Klan, jako pacjentka oddziału ginekologicznego
2005: Klinika samotnych serc, jako Alina
2010: Hotel 52, jako stewardessa Sara
2010: Szpilki na Giewoncie, jako kobieta z dzieckiem
2010: Ratownicy, jako policjantka
2010: Usta usta, jako prostytutka Nikola (odc. 4)
2013: Prawo Agaty, jako matka (odc. 37)
Sukcesy aktorki[edytuj|edytuj kod źródłowy]

W 1999 otrzymała Nagrodę Teatru Polskiego w Poznaniu za udział w spektaklu "Realium abstrakcji" Teatru Panopticum

W 2004 zdobyła nagrodę Małgorzaty Badowskiej za rolę Pani Rozsiki w "Gezie-Dzieciaku" na XXII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi

W 2004 zdobyła nagrodę Publiczności za najbardziej "elektryzującą" rolę żeńską na XXII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi

źródło: Wikipedia