Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

WPEK
E-mail Facebook

Spotkania z nauką: Naukowiec od "kuchni"
Kiedy
4 czerwca 2019 (wtorek) g. 10:45 (60 min.)
Gdzie
Dom Kultury "Świt”, ul. Wysockiego 11 (mapa)
zamknij
http://dkswit.com.pl/imprezy-2/oferta-dla-szkolprzedszkoli/

Podczas warsztatu przyglądamy się pracy naukowej od kuchni. Na czym ona polega? W czym naukowiec przypomina kucharza? Jak swoją wiedzę naukową może wykorzystać w domowej kuchni? Podczas wykładu pomieszamy naukowca z kucharzem. I co otrzymamy? Niezły bigos! Udowodnimy, że gotowanie ma wiele wspólnego z chemią, fizyką i biologią.
Naukowo dowiedziemy, czemu ciasto rośnie a lemoniada bywa wybuchowa. Za pomocą licznych eksperymentów wyjaśnimy szereg niewiadomych. Czemu chemik lubi kapustę i herbatę? Dlaczego świeże mięso jest różowe, a stare zielenieje i brzydko pachnie? Jak działają nasze kubki smakowe i węch? Czy te zmysły można oszukać? Co oznacza, że tłuszcz jest nienasycony? Jak temperatura wpływa na gotowanie? Czemu ogień jest gorący a lód zimny? Na koniec zastanowimy się, jak będą wyglądać nasze potrawy w przyszłości i czym jest kuchnia molekularna.

Wykłady oraz zajęcia ekologiczne w proponowanym przez Junior Odkrywca kształcie zdobyły wyróżnienie z rąk Ministra Ochrony Środowiska – Macieja Grabowskiego, w konkursie „Eco Design 2014” (podczas Międzynarodowych Targów Ochrony Środowiska w Poznaniu), za „Zajęcia w laboratorium propagujące działania związane z ekologią i ochroną środowiska w różnych dziedzinach życia”.

Punkt z podstawy programowej
Program zawiera punkty z podstawy programowej z zakresu edukacji biologicznej: organizacja i chemizm życia (uczeń wymienia najważniejsze pierwiastki budujące ciała organizmów.); organizm człowieka; układ pokarmowy i odżywianie się, jak również z zakresu edukacji chemicznej: reakcje chemiczne, substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym oraz z zakresu edukacji fizycznej: zjawiska cieplne.

Prowadzący:
Agnieszka Kowalska, popularyzatorka nauki, założycielka firmy edukacyjnej Junior Odkrywca

Termin:
4.06.2019, godz. 10:45

Koszt:
Wstęp 12 zł, opiekunowie 1 zł

Kontakt:
pwozniak@dkswit.com.pl tel. 22 811 01 05 wew.116